Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Report: SSD Capacity To Soar, Reach Price Parity With HDDs In 2016
#1
Remember when it was considered a big deal when SSDs hit the $1/GB mark? That seems high now, but remember that some of the first SSDs to hit the market cost about $8/GB. Then, mainstream Solid State Drives crossed the $0.50/GB mark, and today, it's super easy to find SSDs on sale that cost about ~$0.35/GB.

According to predictions at InformationWeek, SSD pricing could become 1:1 with mechanical hard drives in late 2016. Imagine getting a 4TB SSD for about $150 - I am salivating at the thought. If that happens, it will negate the last remaining technical advantage of the legacy hard drive - more capacity for a lot less. Soon, we could reach price parity and a point in which mechanical storage is far less ideal.

image: http://hothardware.com/ContentImages/New...40_1TB.jpg
Samsung 840 1TB

With the advent of 3D NAND, some vendors have promised mammoth-sized drives by the end of the year. Right now, you can purchase 2TB SSDs from sites like Newegg, but they are truly enterprise focused. That will change, though, as the technology becomes further refined. SanDisk has said that it expects to ship 8TB SSDs this year, and 16TB next. That's big, in more ways than just storage density.

image: http://hothardware.com/ContentImages/New...Ie-SSD.jpg
Intel SSD 750 Series PCIe NVMe Solid State Drive - 1.2 Terabytes
Intel SSD 750 Series PCIe NVMe Solid State Drive - 1.2 Terabytes

It almost seems hard to believe. Could we really reach a point where SSDs become a no-brainer, and mechanical storage is completely avoided? On the density front, HDDs reign supreme, especially on mobile (we reported just yesterday on a 4TB mobile hard drive), but that too should change.

It's going to be fun to see how things play out over the next year. I am excited at the prospect of having mass storage in my PC that's 100% silent and blazing fast.

Read more at http://hothardware.com/news/report-ssds-...mrCo5Ef.99

saatnya beralih ke ssd wahwah. sayang dollar indonesia lagi terpuruk jadi mungkin penurunan harga ssd dipasar internasional ndak akan begitu berpengaruh dengan harga ssd di dalam negeri
kethil, proud to be a member of ForNesia Family since Mar 2014.
Reply
#2
SSD yg paling kecil giga nya masih mahal ktm nya
di banding sama Hd biasa yg notabene giga nya berlipat lebih gede Smile
[Image: fornesia_signature1.gif]
Reply
#3
woh english..
tapi masa taun depan SSD 1tera harganya jadi sejutaan? sekarang aja 1TB yang paling murah masih di 5.5jt (SAMSUNG SSD 850 EVO 1TB) o.O
[Image: 0yiydbV.gif]
Reply
#4
(06-23-2015, 04:40 PM)dinar Wrote: SSD yg paling kecil giga nya masih mahal ktm nya
di banding sama Hd biasa yg notabene giga nya berlipat lebih gede Smile

nah makanya itu berita parity dengan harga hd perkiraan bisa terjadi di tahun 2016 om dinar. kalau untuk sekarang sih kebanyakan masih pake sistem dual itu buat menyiasati harga pergiga perdollarnya. semoga sih kedepannya ssd murah jadi hdd mungkin akan tinggal kenangan
kethil, proud to be a member of ForNesia Family since Mar 2014.
Reply
#5
kalo sekarang mending beli yang combo, harga selisih dikit ama HDD biasa tapi jauh lebih kenceng Smile
Reply
#6
iya gan untuk sekarang emang lebih murah pake ssd combo hdd. and kemungkinan 1 tahun lagi hdd akan diganti oleh ssd karena harga ssnya akan semakin murah kayak ram ddr ke ddr3
kethil, proud to be a member of ForNesia Family since Mar 2014.
Reply
#7
(07-03-2015, 01:21 PM)kethil Wrote: iya gan untuk sekarang emang lebih murah pake ssd combo hdd. and kemungkinan 1 tahun lagi hdd akan diganti oleh ssd karena harga ssnya akan semakin murah kayak ram ddr ke ddr3

bener tuh, DDR2 2GB aj uda lebih mahal dari DDR3 4GB Smile
dengan SSD g ada lagi yang namanya bad sector atau defrag HDD (tapi g tau jg c Smile )
Reply